Ga je vanuit huis aan het werk? Good for you! Dat scheelt reistijd en maakt je vaak ook nog een stuk productiever. Geen collega’s meer die steeds aan je bureau staan of druk telefonerende mensen om je heen. Maar hoe maak je van je huis een plek waar je productief én ergonomisch kunt thuiswerken? Met deze checklist thuiswerken heb jij alles in huis om aan de slag te kunnen. 

Wat komt aan bod?

  1. Hoe richt ik een goede thuiswerkplek in?
  2. Wat heb je nodig om goed te kunnen thuiswerken?
  3. Wat hoort bij een thuiswerkplek?
  4. Veelgestelde vragen rondom checklist thuiswerken

Hoe richt ik een goede thuiswerkplek in?

Je thuiswerkplek inrichten vraagt om meer dan alleen een laptop neerzetten en een muis aansluiten. Je wilt wel een arbo-verantwoorde thuiswerkplek hebben, zodat je niet na een paar weken (deels) vanuit huis werken al bij de fysiotherapeut belandt met nek-, schouder- of rugklachten. Niet voor niets hebben ze op elk kantoor goede bureaustoelen en afgestelde bureaus staan. Dat is ook voor jouw thuiswerkplek belangrijk. Dus hoe hip die knalgele designerstoel ook is, ruil hem toch liever in voor iets waar je rug blijer van wordt.

Daarnaast is het belangrijk om je thuiswerkplek zo in te richten dat je productief kunt werken. Dat betekent dat je voldoende werkruimte hebt, dat je op een plek zit waar je niet steeds gestoord wordt door je mede-thuiswerkende partner en dat je geen last hebt van apparaten als de wasmachine of vaatwasser. Dat alles kan je anders flink uit je concentratie halen.

Wat heb je nodig om goed te kunnen thuiswerken?

Er zijn twee dingen belangrijk om goed te kunnen werken vanuit huis:

  1. Je wilt vitaal thuiswerken. Ergonomisch dus. De basis moet dus goed zijn en je moet comfortabel kunnen werken vanaf je thuiswerkplek. Zonder kromme schouders of een scheve rug. 
  2. Je wilt een prettige werkomgeving hebben, waarin je productief kunt werken en geïnspireerd kunt raken als dat nodig is. 

Op de gemiddelde arbo-thuiswerken-checklist staan nogal wat eisen waar een goede thuiswerkplek aan moet voldoen. Heel eerlijk? Sommige daarvan gaan wat ver. Natuurlijk is een goede stoel belangrijk en werkt het prettiger met een extern toetsenbord voor je neus dan met het toetsenbord van je kleine laptop. Maar moet je je er echt druk over maken of je beeldscherm wel of niet pixels van 0,25 mm heeft? En of je bureaulamp nu 200 of 300 lux is? Tja, wij denken dat dat zo’n vaart nog niet loopt. 

Je wilt vooral dat je op je thuiswerkplek geconcentreerd kunt werken aan die projecten die je thuis oppakt. Dat vraagt om een rustige werkomgeving, een goede wifi-verbinding (jij wilt niet die ene collega zijn die steeds in Teams moet vragen “Zien jullie me nu wel?”), een lekker werkende stoel, een laptop die vlot reageert en de nodige andere apparatuur. Daarmee kom je, ook met een bureaulamp die niet exact het goede aantal lux heeft, een heel eind. 

Wat hoort bij een thuiswerkplek?checklist thuiswerken

Wat je minimaal nodig hebt aan thuiswerk-benodigdheden? Het volgende mag in onze ogen niet ontbreken op jouw thuiskantoor:

  1. Een beeldscherm
  2. Een laptopstandaard 
  3. Een extern toetsenbord
  4. Een goede muis
  5. Een ergonomische bureaustoel
  6. Een goed én afstelbaar bureau
  7. Verlichting
  8. Een externe webcam
  9. Een noise-cancelling headset
  10. Een goede internetverbinding
  11. Eventueel wandpanelen
  12. Handige productiviteitsapps

Geen zorgen: we zullen elk van de punten op deze thuiswerken-checklist verder toelichten. Zo kun jij gericht naar de winkel gaan om je thuiswerkbudget aan de juiste aankopen uit te geven. 

1. Een beeldscherm

Waarschijnlijk heb je van je werkgever een laptop gekregen waarmee je thuis kunt werken. Het is meestal niet toegestaan om hiervoor een privé-laptop te gebruiken, tenzij je in een beveiligde omgeving werkt. Maar werklaptop of niet, het is belangrijk om er een extern beeldscherm bij te hebben. Officieel mag je maar twee uur per dag achter een laptop werken zonder hulpmiddelen daarbij. Langer achter een laptop werken is namelijk slecht voor je ogen én voor je houding. En bovenal is het gewoon niet fijn. 

Dat probleem is gelukkig eenvoudig op te lossen door een extern beeldscherm te kopen. Kost je een paar honderd euro, maar het maakt een wereld van verschil! Je hoeft daardoor niet naar een piepklein schermpje te staren en kunt ook makkelijker meerdere vensters tegelijk openen. Zo’n beeldscherm is prettiger voor je ogen en een stuk praktischer.

2. Een laptopstandaard

In plaats van een beeldscherm kun je ook kiezen voor een laptopverhoger. Dit is een standaard waarmee je je laptop iets hoger kunt zetten. Zo zorg je ervoor dat je laptop op ooghoogte komt te staan. 

Het is slecht voor je houding is als je laptop lager staat dan ooghoogte. Je kijkt er dan met een gebogen nek en opgetrokken schouders naar. Dat is hét recept voor een fysio-afspraak na een paar maanden hybride werken

Met een laptopverhoger heb je daar geen last van en kun je je laptop een stuk hoger zetten. Je kunt de laptop dan precies zo hoog zetten als nodig is om recht naar je scherm te kunnen kijken, zonder gebogen nek of schouders. Koop bij voorkeur een verstelbare laptopverhoger. Die kun je afstellen op jouw hoogte. 

3. Een extern toetsenbord

“Leuk hoor, zo’n laptopverhoger. Maar hoe moet je dan typen?”, hoor ik je denken. Precies daarom staat ook een extern toetsenbord op onze checklist thuiswerken. Dat typt sowieso fijner, omdat de toetsen groter zijn en hoger liggen. Maar het helpt ook mee om je laptop dus op een verhoger te kunnen plaatsen. 

Ga wel voor een toetsenbord van goede kwaliteit. Koop liever een exemplaar van een goed merk dan eentje uit de aanbiedingenbak bij Aldi. 

checklist thuiswerken

4. Een goede muis

Als je toch al voor een extern toetsenbord kijkt, koop er dan ook meteen de juiste muis bij. Dat bespaart je een RSI-arm en scheelt een heleboel gepriegel met de mousepad van je laptop. 

Werk jij nog steeds standaard met de mousepad? Ga dan als de wiedeweerga naar de elektronicawinkel voor een goede muis. Kost je hooguit een paar tientjes, maar gaat je veel ergonomisch gedoe besparen. En tijd misschien ook. Want laten we eerlijk zijn: scrollen met zo’n mousepad door een pagina’s lang document werkt voor geen ene meter.

5. Een ergonomische bureaustoel

Ha, we zeiden het net al. Onmisbaar op elke checklist thuiswerken is een goede stoel. Als je regelmatig vanuit je thuiskantoor werkt, wil je dat niet doen vanaf die vrolijke eetkamerstoel of de leuke roze bureaustoel van je tienerdochter. Nee, investeer in een bureaustoel die je volledig op jou kunt afstemmen. Het is volgens de checklist Arbo-regels voor het inrichten van je thuiswerkplek (wat een mond vol!) belangrijk dat de stoel verstelbaar is. De armsteunen moeten verstelbaar zijn, net als de hoogte en de diepte van de zitting.

En ja, ergonomische bureaustoelen zijn niet altijd de meest interieurwaardige exemplaren. Maar geloof me: je hebt liever een goede stoel dan een kapotte rug en pijnlijke schouders. Veel geld hoef je er trouwens niet aan kwijt te zijn. De bekende Zweedse meubelgigant met het blauw-gele logo heeft allerlei prima bureaustoelen. Onze directeur Björn is bijvoorbeeld zeer tevreden over zijn MARKUS-bureaustoel.

6. Een goed én afstelbaar bureau

Wist je dat de eettafel niet altijd de beste plek is om aan te werken? Ook niet als je er op jouw mooie bureaustoel aan zit. Het is belangrijk dat je met je armen een 90-graden-hoek maakt als je aan een tafel/bureau werkt. Bij veel eettafels is dat niet automatisch het geval. Niet iedereen is immers even lang. Werk daarom bij voorkeur altijd aan een apart bureau.

Het handigst is een bureau dat in hoogte verstelbaar is. Nog beter is een zit/sta-bureau. Je kunt dan afwisselen tussen zittend en staand werken. Aangezien volgens kenners “zitten het nieuwe roken is”, is dat altijd een goed idee. Ook hiervoor kun je bij de bekende Zweedse meubelwinkel prima exemplaren vinden. En nee, wij hebben geen aandelen. 

Let bij het kiezen van een bureau ook op het werkoppervlak. Koop liever geen al te klein bureau, tenzij dat niet anders kan gezien de beperkte ruimte in huis. Je wilt voorkomen dat je aan een te krappe plek moet werken, waarop je nooit én je spullen kunt uitstallen én fatsoenlijk kunt werken. 

7. Verlichting

Duh, tuurlijk heb jij verlichting op je thuiskantoor. Maar heb jij ook de juiste verlichting? Sfeerlicht is bijvoorbeeld wel heel gezellig, maar is niet altijd licht genoeg voor een thuiswerkplek. Je wilt voorkomen dat je in een halfdonkere ruimte werkt. 

Met het juiste licht voorkom je oogklachten en blijf je de hele dag door fitter aan het werk. Zorg bij voorkeur voor een bureaulamp én een grotere lamp. Als je dimbare lampen kiest, kun je bovendien je verlichting afstellen op hoe donker of niet het is in de kamer. Dat is al helemaal fijn!

checklist thuiswerken

8. Een externe webcam

Ongetwijfeld beschikt je laptop over een ingebouwde webcam. Helaas zijn inbouwwebcams meestal niet de beste, zeker niet als je laptop al een tijdje meegaat. Als je nog wat thuiswerkbudget hebt, steek het dan zeker in een HD-webcam. De kwaliteit van je beeld gaat er enorm op vooruit. Wel zo prettig als je collega’s je daardoor scherp kunnen zien tijdens een online meeting. 

9. Een noise-cancelling headset

Zowel op kantoor als thuis is dit een onmisbaar ding. Je voorkomt er overprikkeling mee op de drukke werkvloer én wordt met zo’n headset niet thuis door het minste of geringste gestoord. Zeker als je in een drukke omgeving woont of als je huisgenoten ook thuiswerken, is het prettig wanneer je je kunt afzonderen van het geluid. Met zo’n headset op kun je je concentratie verbeteren en raak je minder snel afgeleid door de omgeving. 

Let wel op: het is slim om de headset niet áltijd te dragen, maar alleen als je echt last hebt van geluid. Als je al snel overprikkeld door geluid raakt, kan een noise-cancelling headset (lees: áltijd stilte aan je hoofd) er juist voor zorgen dat je geluid nog slechter kunt dragen. Dus bewaar hem voor de momenten dat het echt niet te doen is en geniet er dán ten volle van.

10. Een goede internetverbinding

Ga ik dat punt echt op deze checklist thuiswerken zetten? Ja, toch wel! Het komt nog te vaak voor dat collega’s steeds wegvallen in online meetings omdat hun verbinding hapert. Of dat het beeld zo korrelig is dat je haast niet kunt zien of je Klaas of Kees aan de andere kant van het scherm hebt zitten. Bovendien is een slechte internetverbinding reuze-frustrerend. Het is funest voor je concentratie als je steeds zwaar geïrriteerd aan de router zit te pielen in de hoop het ding aan de praat te krijgen. 

Dus zorg voor goed internet. En kan jouw internetaanbieder dat niet garanderen? Kijk rond of een andere aanbieder je betere service én beter internet biedt. Je collega’s (en jijzelf) zullen je dankbaar zijn. 

11. Eventueel wandpanelen

Oké oké, dit is geen must-have op deze checklist thuiswerken. Maar ik wil hem toch graag noemen. Als je nog een beetje thuiswerkbudget over hebt, is de investering in geluidsdemping een goede. Met wandpanelen aan de muur voorkom je galm en echo in je eigen ruimte én hebben de buren of je mede-huisgenoten minder last van jouw geluiden. 

Tip: googel zeker verder dan de standaard wandpanelen van een paar honderd euro. Er zijn goedkopere opties te vinden die net zo goed werken. 

12. Handige productiviteitsapps én -boeken

Dit onderdeel van de thuiswerkchecklist kost je niets, maar is wel reuze-handig. Zonder de druk van collega’s om je heen kan het soms een uitdaging zijn om productief aan het werk te blijven. Zeker als het buiten mooi weer is of als de afwas op het aanrecht je ondertussen roept. Wil je je productiviteit thuis vergroten? Verdiep je dan in handige productiviteitsapps, zoals:

  • Forest. Hiermee laat je een boompje groeien zolang je gefocust aan het werk bent. Het stimuleert je om steeds een bepaalde tijd je telefoon niet aan te raken. 
  • Toggl. Hierin kun je bijhouden hoeveel tijd je aan specifieke taken kwijt bent. Zo kun je beter een realistische planning maken en onderschat je niet hoeveel tijd dingen kosten. Ook kun je dankzij Toggl ontdekken of je wellicht aan sommige taken meer tijd kwijt bent dan je zou willen.
  • De schermtijd-app op je telefoon. Veel telefoons hebben hier een app voor. Daarmee kun je elke dag of week inzien hoeveel tijd je op je telefoon hebt gezeten. Soms confronterend, maar wel nuttig! Bekijk ook zeker aan welke apps je de meeste tijd besteedt. Wellicht kun je ergens tijd op besparen. 
  • Freedom. Deze app kun je zowel op je telefoon als op de PC gebruiken en weerhoudt je ervan om tussen bepaalde tijden specifieke sites of apps te bekijken. Surf je dan toch naar Facebook om te kijken hoe die ene klasgenoot van tien jaar geleden ook alweer heet en of zij al in de poepluiers zit, dan krijg je de melding dat je die site nu niet kunt gebruiken. Scheelt stoorzenders!
  • Instagram. Wat? Instagram? Ja, wel als je de juiste accounts volgt! We zijn wellicht een tikkeltje bevooroordeeld, maar we kunnen je de Instagram-accounts van Björn en Tijdwinst zeker aanraden. Daar krijg je dagelijks handige tips voorgeschoteld op het gebied van effectief (samen)werken. Doe er je voordeel mee!

En als je je toch al in productiviteit aan het verdiepen bent, doe jezelf dan ook zeker het boek ‘Elke Dag Om 15.00 Uur Klaar’ cadeau. Dat is geschreven door onze productiviteits- en thuiswerkexpert Björn Deusings. Hij deelt hierin al zijn beste tips om zowel op kantoor als thuis het meeste uit je tijd te halen. Je kunt er zo twee uur op een dag mee besparen!

checklist thuiswerken

Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over checklist thuiswerken

  • Hoeveel uur per dag thuiswerken?

    Het hangt af van je functie en taken hoeveel uur je per dag kunt thuiswerken. Ook heb je hierover waarschijnlijk afspraken gemaakt met je werkgever. Een goede werk-privébalans is belangrijk om je rust te bewaken. Over het algemeen gelden dezelfde regels voor thuiswerken als voor werken op kantoor wat betreft maximale arbeidstijd. De maximale arbeidsduur op een dag is in Nederland 12 uur per dag en 60 uur per week. Maar let op: zó lang werken gaat je fysieke en mentale gezondheid geen goed doen. Houd het liever bij maximaal 8 uur werken op een dag en zorg voor pauzes tussendoor en eventueel voor oefeningen tijdens het thuiswerken (zoals push-ups, jumping jacks of een andere vorm van lichaamsbeweging). Klap je laptop ‘s avonds op tijd dicht en voorkom dat je vaak nog ‘s avonds laat aan het werk bent. Ga erover in gesprek met je leidinggevende als de werkdruk zo hoog is dat je vaak moet overwerken.
  • Wat moet de werkgever vergoeden bij thuiswerken?

    Als je regelmatig vanuit huis werkt, heb je soms recht op een thuiswerkvergoeding voor de kosten die je maakt op thuiswerkdagen. Die vergoeding zal niet alle kosten dekken en het verschilt per werkgever hoeveel de korting bedraagt. Maar je zou bijvoorbeeld een vergoeding kunnen krijgen voor de apparatuur die je aanschaft, voor je internet- en telefoonkosten en wellicht voor producten van deze checklist thuiswerken die je koopt om ergonomisch te kunnen werken. Houd er rekening mee dat de vergoeding afhankelijk is van je cao en arbeidsvoorwaarden, en dat de precieze vergoeding per werkgever verschilt.

Leer slimmer thuiswerken met de training thuiswerken

Optimaal werken vanuit huis vraagt om meer dan alleen een professionele werkplek en de juiste apparatuur. Het is bijvoorbeeld ook belangrijk dat je je tijd goed bewaakt, de samenwerking met collega’s optimaal houdt en meetings efficiënt inricht. Wil je weten hoe jij het meeste uit thuiswerken haalt en tegelijkertijd een goede werk-privébalans behoudt? Meld je dan aan voor onze training.

Bij onze 1-daagse training thuiswerken leer je om overzicht te creëren, verwachtingen te managen en – ook vanuit huis – efficiënt te communiceren met collega’s. En het fijne is: deze cursus volg je gewoon vanaf je (na deze checklist optimaal ingerichte) thuiswerkplek.

Wie zijn wij? | Training Thuiswerken

Bij Tijdwinst zijn we gespecialiseerd in slimmer (samen)werken, zowel op kantoor als vanuit huis. Door het hele land en online verzorgen we trainingen aan professionals op het gebied van onder andere thuiswerken, timemanagement en effectieve gespreksvoering. Zo kun je het meeste halen uit je werk en uit je samenwerking met collega’s. 

Bekijk onze websites voor meer handige artikelen en voor ons trainingsaanbod. Of meld je direct aan voor één van onze trainingen. Zien we je binnenkort?