Je zit klaar voor een uur gefocust aan een projectplan werken. Maar terwijl jij de eerste zinnen op papier zet, verschijnt er een Outlook-melding. Iets met een event. Als je je ogen over de uitnodiging laat gaan, bliept je telefoon. Wat jullie bij het familie-etentje serveren dit weekend. Voordat je het weet is je concentratie zoek geraakt tussen de menu-suggesties en eventuitnodigingen. Wij helpen je graag: zo kun jij je concentratie verbeteren.

Wat komt aan bod?

  1. De mythe van multitasken
  2. Waarom wil je je concentratie verbeteren?
  3. Wat helpt voor een betere concentratie?
  4. Veelgestelde vragen rondom concentratie verbeteren

De mythe van multitasken

Dat het soms lastig is om je te concentreren, heeft alles te maken met een helse mythe: het idee dat je meerdere dingen tegelijk kunt doen. Dat je tijdens het werk aan je projectplan “even snel” dat mailtje kunt beantwoorden. Of dat je na die snelle check van je social media zo weer in opperste concentratie aan de slag kunt gaan.

Daar klopt dus niets van. Elke keer dat jij iets kleins tussendoor oppakt, haal je jezelf uit je concentratie. Het kost je volgens onderzoek meer dan een kwartier (!) om weer volledig in de focusmodus te komen. 

Concentratie is het tegenovergestelde van multitasken:

Je concentreren betekent dat je één taak of handeling met gerichte aandacht uitvoert. Zonder afgeleid te raken of te proberen je aandacht te verdelen.

Ook weerstand bieden tegen afleiding is dus nodig om je concentratie te verbeteren. Het kan dan gaan om je oplichtende telefoon, je collega die met zijn pen klikt of gewoonweg gedachten die in je hoofd oppoppen (“Niet vergeten vandaag het vuilnis aan de weg te zetten!”). 

Waarom wil je je concentratie verbeteren?

Afleiding en multitasken zijn niet best voor het resultaat dat je aflevert. Ten eerste is het een ramp voor je productiviteit. Het kost onze hersenen na een onderbreking 15-25 minuten voordat je focus weer op het oude niveau is. Dus: elke keer dat jij je laat afleiden of iets anders tussendoor doet, duurt het een hele tijd voordat je weer met aandacht kunt werken aan waar je mee bezig bent

Dat kan twee dingen betekenen: je doet eindeloos lang over dit project óf je levert flutwerk af. 

Voordat je bijna bij voorbaat vrijwillig je ontslag indient: er is hoop. Je concentratie is iets wat je kunt trainen. Zo krijg je meer werk gedaan in minder tijd, voorkom je fouten en kun je ook uitstelgedrag tegengaan

En lukt het je om minimaal 30 minuten je concentratie vast te houden? Dan ga je mogelijk naar een volgend level: flow. Dit is een mentale staat waarin je de tijd vergeet en compleet in je werk opgaat. Klinkt als iets wat je wilt hebben.

Volgende vraag: hoe kom je daar?

Wat helpt voor een betere concentratie?

Er staan je twee dingen te doen om je concentratie te verbeteren: het aantal prikkels beperken en stoppen met multitasken. Maar hoe pak je die uitdagende missie aan? Wij helpen je erbij met 9 tips voor jouw spoedcursus concentratie verhogen.

Tip 1. Doe concentratietaken op je productieve momenten

Een van de meest onmisbare concentratietips! Bij de één is zijn concentratie opperbest om 7 uur ‘s ochtends. Voor een ander werken kantoortijden beter en weer iemand anders maakt graag een eindsprint na het avondeten. Door je werkdag af te stemmen op jouw productieve momenten, kun je meer gebruikmaken van de periodes waarin je concentratie op z’n best is. 

Ben jij een vroege vogel met een gigantische after-lunch-dip rond één uur? Plan dan je concentratietaken liever ‘s ochtends vroeg in dan dat je je er om half twee met dichtvallende ogen op probeert te storten. Om half twee kun je je tijd wellicht beter steken in een meeting of in werk dat minder concentratie vergt. 

Tip 2. Gebruik een takenlijst en agenda

Niets is zo slecht voor je concentratie als chaos. Chaos kun je grotendeels wegnemen door je taken en moet-ik-nog-aan-denken-punten te noteren op een takenlijst. Dat geeft overzicht. Of – zoals Björn Deusings, timemanagementsexpert en directeur van Tijdwinst.com zegt – het maakt dat je wel druk kunt zijn, maar je niet druk voelt. Je weet immers: mijn taken staan daar, ik hoef ze niet te onthouden.

Voor een waterdicht timemanagementsysteem heb je twee dingen nodig:

  1. Een takenmanager
  2. Een agenda 

In je agenda schrijf je je afspraken op en reserveer je blokken voor grotere taken. Op je takenmanager behapbare taken waar je aan moet werken. Hierin schrijf je alles op waar je minder dan 30 minuten mee bezig bent. Stel: jij moet een projectplan maken. Dan noteer je hier: “Aranka mailen over de projectplanning” en “stockfoto’s zoeken voor op de laatste pagina’s”. Dat zijn kleine taken die je in weinig tijd gedaan krijgt.

Zo’n systeem opzetten lastig? Welnee, Björn schreef er een handleiding voor: het boekElke Dag Om 15.00 Uur Klaar’. Daarin leer je stap voor stap hoe je jouw timemanagementsysteem slim inricht.

Tip 3. Noteer wat je te binnen schiet

De hele dag door schiet je van alles te binnen waar je nog iets mee moet. Dat varieert van Laura die je nog een e-mail moet sturen tot de bananen die je niet mag vergeten bij het boodschappen doen. 

Dat soort gedachten kunnen je van je werk houden. Gelukkig is er wat simpels tegen te doen: pen ze neer in een notitieboekje. Die ingevingen kun je beter loslaten als je weet dat ze ergens staan. 

Houd dagelijks een lijstje bij met dingen die oppoppen in je hoofd. Loop het aan het eind van de werkdag na en kijk wat je met elk van die dingen doet. ‘Laura mailen’ kun je een plek in je takenlijst geven. De ‘bananen’ kun je op je boodschappenlijstje noteren. 

Tip 4. Zet je internet en notificaties uit

Minder afleiding krijgen vraagt in dit digitale tijdperk vooral om één ding: je telefoon wegleggen. Schakel je internet uit als je aan een focustaak werkt. Zet daarnaast al je notificaties automatisch uit. Van die vervelende pop-ups in Outlook kun je afkomen door je instellingen aan te passen. En voor veel apps en social media kun je de notificaties dempen. Je krijgt ze dan alleen te zien als je de app opent. 

Geen man overboord als jij het appje over het familiediner van dit weekend twee uur later pas ziet! En hebben mensen je wel met spoed nodig, dan kunnen ze altijd nog bellen. 

Tip 5. Las pauzes in (ja, dat bevordert je concentratie!)

Laten we eerlijk zijn: ook al krijg je niet meer om de haverklap notificaties voorgeschoteld, dan nog zal je regelmatig in de verleiding komen om je telefoon te checken. 

Je telefoon vaker links laten liggen vraagt dus om meer dan alleen je notificaties uitzetten. Dit soort verleidingen kun je beter weerstaan door jezelf regelmatig een pauze te geven. Sowieso komt het je concentratie ten goede als je soms achter je computerscherm vandaan kruipt. Maar die pauzes helpen je ook om de focusblokken beter door te komen. Je weet: “Om die tijd heb ik pauze, dus nu moet ik nog even door.” 

Tijdens die pauzes kun je bovendien met volle aandacht van je Facebook-scrollsessie genieten. Alhoewel, een prikkelvrije pauze is nog beter.

Tip 6. Werk in focusblokken

Gemiddeld kun je je zo’n 30-45 minuten focussen op een taak. Daarna zwakt je concentratie weer af. Wen jezelf daarom aan om taken per dag in focusblokken te verdelen. Werk in die tijd zoveel mogelijk geconcentreerd aan één ding. 

Zet vooraf je telefoon uit, klik je mailbox weg en richt je aandacht volledig op die ene taak. Tussendoor pak je geen andere dingen op. Zelfs niet het spoedje van die ene collega. 

Concentratie-verbeteren-5

Tip 7. Maak een bewuste keuze voor thuis/op kantoor werken

Thuiswerken maakt in veel situaties productiever. Het kan ook je concentratie verbeteren. Zeker als je gewend bent om jouw kantoorplek te delen met collega’s die prangende vragen tussendoor hebben, regelmatig telefoontjes krijgen of om een praatje verlegen zitten. Weet je van jezelf dat jij bepaalde taken thuis beter gedaan krijgt dan op het werk? Ga op die dagen thuiswerken. 

Zorg bijvoorbeeld dat je thuiswerkt als je je op een vervelend verslag moet storten dat om de nodige concentratie vraagt. En staat er een meeting op de planning? Ga dan juist naar kantoor.

Tip 8. Concentratievermogen verhogen op lange termijn? Train je brein!

Dat ons brein minder goed is in langdurige focus is niet gek. Doordat we overal om ons heen prikkels vinden, zijn we verslaafd geraakt aan “even iets doen” tussendoor. We scrollen snel langs foto’s en lezen korte berichtjes in plaats van lange teksten (tenzij je het tot hier hebt gered in het artikel, goed bezig!). 

Wat helpt voor een betere concentratie? Wen jezelf aan om dingen te doen die langere concentratie vereisen. Bijvoorbeeld:

  • Duik als vanouds in een boek. 
  • Lees volledige nieuwsberichten in plaats van de snelle NU.nl-updates.
  • Kijk een film en leg je telefoon daarbij weg. 
  • Lees meer van artikelen dan alleen de samenvatting of conclusie.

Tip 9. Schep orde in je werkomgeving

Klik tabbladen weg zodra je ze niet meer nodig hebt. Sluit je computer elke avond af in plaats van alles open te laten staan. Ruim de papieren op je bureau op, zodat die je niet tijdens het werk afleiden. En werk e-mails weg volgens de OHIO-methode in plaats van dat je ze ongeopend in je inbox laat staan. 

Door regelmatig de dag de bezem door je (digitale) werkomgeving te halen, is je werkomgeving geen afleidende factor meer op zich.

Meer tips voor je concentratie?

Heb je zin gekregen om je concentratievermogen te verhogen? We geven je één vrijbrief om Instagram te checken. Volg Tijdwinst en Björn op Instagram. Dan krijg je tussen de grappige hondenfilmpjes en hilarische memes die gigantisch afleiden ook handige tips voor je concentratie voorgeschoteld. Niet verkeerd!

Je geheugen en concentratie verbeteren? Volg een cursus!

Meer gedaan krijgen (op het werk en thuis) en je daarbij minder laten afleiden, vraagt om discipline en om kennis van hoe jij afleiding te baas bent. Dáár helpen onze productiviteitsexperts je graag bij door hun beste tips met je te delen. 

Een cursus concentratie verhogen bestaat helaas (nog) niet. Maar het volgen van een van deze cursussen is een minstens zo goed idee om jouw productiviteit en concentratie te verhogen:

  • Cursus timemanagement waarbij je handige tips krijgt aangereikt om een slim timemanagementsysteem op te zetten, waardoor jij geen afspraken meer mist, nooit meer tijd tekort komt en beter overzicht houdt.
  • Training feedback geven om te leren hoe jij het aangeeft als een taak niet meer op jouw bordje past of om het op een constructieve manier te laten weten dat je praatgrage collega nu best haar mond mag houden. 
  • Training thuiswerken om te ontdekken hoe je het thuiswerken efficiënter aanpakt, ondanks het gebrek aan een motiverende kantooromgeving.

Concentratie-verbeteren-5

Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over concentratie verbeteren

  • Hoe kan ik mijn concentratie verbeteren?

    Dat vraagt om twee dingen: beperk het aantal afleidingen en weerhoud jezelf ervan om steeds meerdere dingen tegelijk of door elkaar te doen. Dus: zet je telefoon op stil, demp notificaties en werk in focusblokken waarin je je op maar één taak stort. En lees daarnaast de concentratietips hierboven.
  • Hoe kun je je concentratie verbeteren nog meer aanpakken?

    Wat ook goed helpt, is om jezelf vaker uit te dagen bij grotere concentratietaken. Heb ji nog steeds de concentratie om een lang krantenbericht in één ruk te lezen? Probeer het eens. Jezelf daarin trainen kan zeker helpen om je geheugen en concentratie te verbeteren. Net als de concentratietips eerder in dit artikel trouwens.
  • Wat kun je doen tegen een slechte concentratie?

    Vaak zijn de boosdoeners vooral de stoorzenders die jou afleiden én waardoor jij je laat afleiden. Bijvoorbeeld doordat je elke keer dat je telefoonscherm oplicht alweer naar je toestel grijpt. Hoe je het voor elkaar krijgt dat jij je wel kunt concentreren? Dat zit ‘m vooral in het aantal mogelijke afleidingen beperken. Zet alle notificaties uit, leg je telefoon weg tijdens een focustaak, schakel de meldingen van Outlook uit en wen jezelf aan om in focusblokken van 30-45 minuten niets anders te doen dan de taak die op je planning staat.
  • Wat werkt concentratieverhogend?

    Concentratie-experimenten zorgen ervoor dat jouw concentratie verbetert. Door bijvoorbeeld jezelf langer op taken te focussen, wordt het makkelijker om afleiding de baas te zijn. Ook een goede concentratietip is om de Pomodoro-techniek te proberen. Die helpt je bij de focusblokken-methode.

Wie zijn wij? | Cursus Thuiswerken

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog