Je laptop openklappen aan de keukentafel in plaats van op een druk kantoor scheelt je niet alleen een hoop reistijd. Het bevordert ook je productiviteit. Ja echt! In de gemiddelde kantoortuin heb je praatgrage collega’s en staat de deur altijd op een kier voor mensen met vragen. Thuis zijn dan misschien de vuile vaat en aandachtvragende kat potentiële afleiders. Toch is thuiswerken productiever. Onderzoek zegt ‘t. Dit is waarom!
Wat komt aan bod?
Is thuiswerken productief? Ja ja, thuiswerken is productiever dan werken op kantoor. Het is dus niet zomaar dat we massaal thuiswerken, ook zonder coronamaatregelen. Nee, onderzoek bewijst het ook.
Onderzoek onder maar liefst 40.000 Nederlandse thuiswerkers laat zien dat de meerderheid van de medewerkers thuis productiever werkt. Het onderzoek ‘We Werken Thuis’ is uitgevoerd door TU Delft, TU Eindhoven, het Center for People and Buildings en Aestate/Ontrafel Experts en laat de volgende resultaten zien:
Hoe effectief is thuiswerken?
- 55% van de thuiswerkers vindt zichzelf productiever bij thuiswerken dan op kantoor.
- Zij beoordelen hun productiviteit met een 7,7 gemiddeld (een stuk hoger dan de 6,7 die kantoorwerkers hun productiviteit geven).
- 70% van de ondervraagden zegt dat hun thuiswerksituatie hun concentratie bevordert.
Nu is dit onderzoek uitgevoerd in de coronatijd, toen zelfs bij de meest fanatieke thuiswerkers het 40 uur per week thuiswerken soms de neus uitkwam. Dat de kinderen in die tijd ook nog thuis waren en dat naar kantoor komen soms ook niet voor één dag een optie was, verklaart misschien waarom 55% lovend is over hun productiviteit. Uit onderzoek van Intermediair kwam namelijk eerder dat maar liefst 70% van de thuiswerkers zichzelf thuis productiever vindt dan op kantoor.
Waarom maakt thuiswerken productiever?
Hoe het ook zit en waar het exacte percentage ook op uitkomt, we werken massaal thuis en het doet een hoop met onze productiviteit. Maar waarom maakt thuiswerken productiever? En wat is een goede reden om thuis te werken. Zie hier, 7 stuks maar liefst:
Reden 1: zelf je werktijden bepalen
Op kantoor is het vaak een ongeschreven regel dat je rond 9 uur begint en niet eerder dan 5 uur de deur achter je dichttrekt. Maar wat nu als jij als vroege vogel het liefst om 7 uur ‘s ochtends achter je computer kruipt of als je juist na het avondeten op je productiefst bent.
Wanneer je vanuit huis werkt, kun je makkelijker zelf je uren indelen. Zo kun je slim gebruikmaken van de momenten waarop jouw productiviteit opperbest is.
Begin jij graag al om 7 uur ‘s ochtends zonder dat mailende of bellende collega’s je lastivallen? Of vind je het fijn om er uitgebreid voor de kinderen te zijn tijdens de lunch en dan nog wat langer door te werken? Die vrijheid is er bij thuiswerken. Daardoor leidt thuiswerken volgens de ondervraagden in het eerder genoemde onderzoek ook tot een betere werk-privébalans.
Belangrijk is wel dat je er transparant over communiceert met je collega’s en het met hen afstemt. Zij moeten je wel ergens op een dag kunnen bereiken natuurlijk.
Reden 2: slim gebruikmaken van je concentratie
Verder heb je thuis meer vrijheid om de verdeling van je taken af te stemmen op je concentratie. Oftewel: wat je waar en wanneer doet.
Wil je vier uur ongestoord kunnen werken aan een lang verslag? Dan doe je dat wellicht thuis op een woensdagochtend als er niemand is die je kan storen. Je zet je telefoon uit en weet zeker dat er geen collega’s op je schouder zullen tikken met iets dringends. Dat is ook een goed middel tegen uitstelgedrag. Want laten we eerlijk zijn: dat spoedje waar je collega mee aanklopt, pak je waarschijnlijk liever nu even op dan dat je verder werkt aan dat helse rapport.
Heb je juist een taak waar je met collega’s aan werkt? Dan plan je die in voor donderdagochtend als iedereen er is op kantoor of maak je er een video-afspraak voor.
Meer tips voor een betere concentratie?
Je werkdag afstemmen op je productieve tijden is één ding. Maar er is nog meer wat je kunt doen om je concentratie te verbeteren. Instagram is soms stoorzender #1, maar niet als je dit medium gebruikt om de accounts van Tijdwinst en Björn op de voet te volgen. Daar krijg je elke dag praktische tips om productiever en meer gefocust te werken voor de nodige tijdwinst.
Reden 3: minder meetings
Niets zo uitputtend als een meeting van een uur waarin je alleen maar dingen hoort die de ander ook op de mail had kunnen zetten. Hoe goed we ook ons best doen om meetings efficiënter te maken, het meest efficiëntst is het om gewoonweg minder meetings te hebben. En dat zit bij thuiswerken wel goed!
Thuiswerkers hebben gemiddeld genomen minder vergaderingen dan mensen op kantoor. Ook duren de meetings korter.
Videogesprekken zijn meestal efficiënter dan gewone meetings. Je bespaart reistijd en het scheelt vaak kletspraatjes en wachten op koffierondjes. Reuze-efficiënt dus!
Ook zonder al die meetings kun je trouwens prima verbonden blijven met je team. Met deze tips blijft de medewerkersbetrokkenheid bij jou en je collega’s op peil.
Reden 4: minder reistijd en pauzes, meer werktijd
Dat je reistijd voortaan beperkt is tussen de paar stappen van je bed naar de keukentafel of werkkamer, is volgens 81% van de thuiswerkers in het Intermediair-onderzoek een groot voordeel van thuiswerken. Het scheelt gemiddeld 74 minuten reistijd per dag naar kantoor.
Nu denk je misschien dat thuiswerkers die tijd gebruiken om zich nog een keer om te draaien in bed. Maar wat blijkt?
Veel thuiswerkers beginnen eerder met werken en gaan ook langer door. Ook met de extra pauzes valt het alles mee.
Sterker nog, de grote meerderheid (82%) van de thuiswerkers neemt evenveel of zelfs minder pauze dan op kantoordagen.
Toegegeven: dit laatste punt is wat ons betreft dan weer minder toe te juichen. Het is goed dat we niet massaal gaan lanterfanten. Maar pauzes zijn wel hard nodig. Pauzes hebben positieve invloed op je concentratie, houden je geheugen sterk en maken dat je beter beslissingen kunt nemen. Ook is er wetenschappelijk bewijs dat pauzes je motivatie hoog houden.
Dus: neem op Tijdwinst-doktersadvies regelmatig pauze. Zo’n 15 minuten na 90 minuten werken is ons advies.
Reden 5: de optimale werkomgeving voor jouw werk
De gemiddelde kantoortuin is allesbehalve een zenmakende plek waar je je in alle rust op concentratietaken kunt storten. Je ene collega zit al een kwartier in een druk telefoongesprek en je collega naast je is wel heel hard op haar toetsenbord aan het rammen voor dat verslag. Ondertussen weet altijd iemand jou wel te vinden voor een “snelle vraag”.
Thuis kun je je werkplek beter afstemmen op jouw behoeften.
Als je thuiswerkende partner je met zijn wel heel vroege digitale vrijmibo uit je concentratie haalt, verkas je gewoon naar een andere kamer. En wil je rustig kunnen bellen met een klant, dan ga je ergens zitten zonder rumoer.
Op kantoor is de mogelijkheid er niet altijd om jouw optimale werkomgeving te kiezen. Stilteplekken zijn snel bezet. En even ergens anders gaan zitten doe je niet zo snel als van je verwacht wordt dat je tussen je directe collega’s aan het werk bent.
Reden 6: minder afleiding bij thuiswerken
En de allerbelangrijkste reden dat thuiswerken productiever is: er is minder afleiding. Op kantoor is altijd wel iemand met een vraag of een dringende melding. Collegiaal als je bent, schiet je dan graag te hulp. Maar ja, het haalde je wel uit je concentratietaak.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vergaderingen, brainstormsessies, uitgebreid telefonerende collega’s of de roddels in de wandelgangen die je toevallig (?) oppikt. Tja, op menig kantoor is het een gezellig drukke boel.
Thuis word je minder snel op je schouder getikt of uit je concentratie gehaald. Tuurlijk, de pakketbezorger zal een keer aanbellen of de vaatwasser vraagt met een indringend piepgeluid je aandacht.
Maar over het algemeen hebben thuiswerkers minder en kortere onderbrekingen.
Psst, dé tip tegen storende collega’s
Zijn vraaggrage collega’s ook jouw nummer 1 afleider op een gemiddelde werkdag? Björn geeft je in zijn boek ‘Elke Dag Om 15.00 Uur Klaar’ een handige tip daarvoor: maak een 1-op-1-lijst (en raad collega’s aan dat ook te doen). Daarop verzamel je al je vragen voor één persoon, zodat je ze in één keer kunt voorleggen. Scheelt jullie allebei tijd!
Reden 7: minder ziekte
Nog een laatste reden dat thuiswerken productiever is. Het zal je gezien de factoren hierboven misschien niet verbazen, maar thuiswerkers melden zich minder vaak ziek. Dat geldt volgens het onderzoek ‘Wij Werken Thuis’ voor 69% van de thuiswerkers.
Het helpt waarschijnlijk alles mee dat je thuis je tijden beter kunt afstemmen op je leven en concentratie, waardoor je minder stress en meer balans ervaart.
Dat je kunt werken in je pyjamabroek die al een week in de was moet, draagt er volgens sommigen ook iets aan bij. Maar dáár zijn wij het dan weer niet helemaal mee eens. Je ochtendroutine inclusief een degelijk kloffie uit de kast trekken, helpt namelijk wel degelijk mee om productief aan de slag te gaan. Dus: toch maar die pyjamabroek uit en iets degelijks aan!
Dus: thuiswerken is productiever
Ook al kom je thuis eerder in de verleiding om je vaatwasser uit te ruimen of iets te lang in de Instagram-fuik verzeild te raken (voor andere dingen dan productiviteitstips), thuiswerken blijkt productiever dan werken op kantoor. Je kunt zelf je tijd indelen, je kunt beter je planning afstemmen op je concentratie en je wordt minder afgeleid door onder meer praatgrage collega’s of bellende teamleden. Ook heb je minder meetings en daardoor meer focustijd.
Heel voordelig dus, dat thuiswerken. Misschien niet elke dag van de week, maar een goede mix van thuiswerken en werken op kantoor kan je werk-privébalans en concentratie drastisch verbeteren.
Thuis én op kantoor productief werken? Volg een cursus!
Wil je op kantoor werken of thuiswerken nog productiever aanpakken? Wij weten hoe je dat slim aanpakt. Bij Tijdwinst.com helpen we jou om op allerlei mogelijke manieren meer uit je tijd te halen.
Onze productiviteitsexperts delen hun graag hun kennis en praktische toptips met je in onze diverse cursussen:
- Cursus timemanagement om dankzij een slim planningssysteem minder stress te ervaren en meer grip te hebben op je werkdag en agenda.
- Training feedback geven om te leren hoe jij jouw collega’s op een nette manier feedback geeft die de juiste snaar raakt (bijvoorbeeld als je wilt aangeven dat je collega wel heel vaak bij je op de deur klopt).
- Training thuiswerken om dankzij handige tips en tools nog meer gefocust te zijn op een thuiswerkdag en jezelf niet te verliezen in het grote aantal online meetings.
- Cursus gesprekstechnieken waarin je leert hoe jij kort en bondig communiceert en de regie houdt in een gesprek – zelfs in meetings waar maar geen eind aan lijkt te komen.
Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over thuiswerken productiever
-
Is thuiswerken productiever?
Ja, dat is het. Uit het onderzoek ‘We Werken Thuis’ blijkt dat zo’n 55% van de thuiswerkers zijn of haar productiviteit als beter ervaart bij thuiswerken dan bij werken op kantoor. Overigens komt uit een eerder onderzoek van Intermediair zelfs een nog hoger percentage: 70%. -
Waarom is thuiswerken beter?
Dat heeft te maken met de 7 redenen hierboven. Vooral belangrijk is dat thuiswerkers hun werkdag beter kunnen afstemmen op hun productieve tijden en concentratie. Verder is er minder afleiding, wordt je minder gestoord voor meetings als je thuiswerkt en kun je je werkomgeving beter afstemmen op jouw voorkeuren. -
Is thuiswerken beter?
Onderzoek laat zien dat veel thuiswerkers het inderdaad fijn vinden om soms vanuit hun woning te werken. Dit heeft er onder andere mee te maken dat ze hun concentratie als beter ervaren, minder afgeleid raken en een betere werk-privébalans hebben. Daarbij moet wel gezegd worden dat dit per persoon kan verschillen; sommige mensen werken fijner en productiever op kantoor. -
Wat levert thuiswerken op?
Volgens onderzoek ervaart meer dan de helft van de thuiswerkers onder andere een betere werk-privébalans, een hogere productiviteit en meer concentratie. Daarnaast is er bij thuiswerkers sprake van minder ziekteverzuim. Dus op de vraag “Is thuiswerken goed voor je?” Ja! -
Hoe effectief is thuiswerken?
Effectief is het zeker. Thuiswerken biedt diverse voordelen ten opzichte van altijd op kantoor werken. Doordat je je werkdag meer kunt afstemmen op jouw productieve tijden, kun je in minder tijd meer gedaan krijgen. Daarnaast wijst het het onderzoek ‘Wij Werken Thuis’ uit dat thuiswerken waarschijnlijk niet afdoet aan het teamgevoel. Zo’n 73% van de ondervraagde thuiswerkers benadert collega’s via een online platform tijdens een thuiswerkdag en 75% deelt ook bij thuiswerken de eigen voortgang met collega’s. -
Heeft een werknemer recht op thuiswerken?
Met al deze voordelen zou je denken dat iedere werkgever erom staat te springen om je vanuit huis te laten werken. Maar wat als een werkgever dit niet wilt? Kun je thuiswerken opeisen? In veel gevallen is het aan de werkgever om te beslissen of thuiswerken een optie is en onder welke voorwaarden. Sommige organisaties hebben beleid in plaats waarin thuiswerken wordt aangemoedigd of verplicht gesteld, terwijl andere organisaties geen specifiek beleid hebben. Als een werknemer thuis wil werken, moeten ze dit bespreken met hun leidinggevende of de HR-afdeling van de organisatie. Het is ook belangrijk te weten dat thuiswerken niet altijd geschikt is voor elke functie of elk team en dat de werkgever de verantwoordelijkheid heeft. Wettelijk, ano 2023, zegt de overheid het volgende over het recht op thuiswerken:Uw werkgever moet een goede reden hebben om uw verzoek te weigeren. Om zo’n verzoek te kunnen doen, moet u voldoen aan een aantal voorwaarden.
Wettelijke voorwaarden voor thuiswerken
- U moet werken bij een bedrijf met minimaal 10 medewerkers.
- U moet minimaal een halfjaar in dienst zijn.
- U moet uw verzoek schriftelijk doen en uiterlijk 2 maanden voor de gewenste ingangsdatum. In uw verzoek moet staan: de gewenste ingangsdatum en gewenste werkplek.
Redenen om verzoek te weigeren
Uw werkgever kan uw verzoek weigeren (dit moet hij schriftelijk doen). Hij moet dan wel een goede reden hebben. Bijvoorbeeld:- Het is niet veilig of de plek waar u wilt werken is niet geschikt voor uw werk.
- Het geeft problemen met het werkrooster.
- Het werk kan niet ergens anders worden gedaan.
Hoe orden je je werkplek?
Om thuiswerken te laten slagen zul je, net alsop kantoor, vanuit een opgeruimde en concentratie-respecterende ruimte moeten werken. Om je hierbij te helpen, schreven we enkele artikelen voor je:
- Een inspirerende, stimulerende en vooral productieve thuiswerkplek inrichten — 5 tips
- Thuiswerkplek inrichten: maak deze 4 afspraken
- Checklist voor een productieve thuiswerkplek
- Thuiswerkplek inrichten? Deze collega liet een (prachtig) kantoor in zijn achtertuin plaatsen!
Wat zijn goede tips voor productief thuiswerken?
Er zijn verschillende tips die je kunt toepassen om productief te blijven tijdens het thuiswerken:
- Houd vast aan een dagelijkse routine: Probeer elke dag op een vast tijdstip op te staan en te beginnen met je werk. Dit kan helpen om een mentale scheiding te maken tussen werk- en privétijd.
- Creëer een geschikte werkplek: Zorg voor een rustige en comfortabele werkplek met goede verlichting en een goede stoel. Dit kan helpen om minder afgeleid te worden en om fysieke klachten te verminderen.
- Zet je telefoon in de stille modus: Dit kan helpen om afleiding te verminderen en je concentratie te verbeteren.
- Maak een to-do lijst: Maak een lijst met taken die je die dag wilt voltooien en houd je aan deze lijst. Dit kan helpen om gerichter te werken en om een gevoel van voldoening te krijgen als je taken afrondt.
- Neem regelmatig pauzes: Probeer elke paar uur een korte pauze te nemen om te bewegen, te stretchen of gewoon even weg te lopen van je bureau. Dit kan helpen om vermoeidheid te verminderen en je concentratie te verbeteren.
- Communiceer met collega’s: Maak regelmatig contact met collega’s, zowel formeel als informeel. Dit kan helpen om je verbonden te voelen met je team en om problemen op te lossen.
We delen graag meer thuiswerktips met je, zowel rondom productiviteit en concentratie als over mentale balans bij thuiswerken:
- Medewerkersbetrokkenheid bij thuiswerken – 6 tips tegen eenzaamheid vanachter je pc
- Altijd aan staan door thuiswerken? Kom er met deze 7 tips van af
- Patronen doorbreken bij thuiswerken – zo laat je je telefoon wél liggen
- Hoogsensitief en thuiswerken: hoe ga je met de werkdruk om? (6 tips)
- Hoge werkdruk bij thuiswerken? Zo maak je het bespreekbaar
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog