Normaal word je dagelijks bij het koffiezetapparaat geüpdatet over lopende projecten en sappige roddels. Hoe moet je dat doen als je vaker vanuit huis werkt? Ook als je thuis aan het werk bent, kun je betrokken blijven bij je werk, het team en het bedrijf. Met deze 5 tips lukt het je om jouw medewerkersbetrokkenheid te vergroten. En daarmee ook je werkplezier.

Waarom zijn die dagelijkse kletspraatjes bij het koffiezetapparaat nu eigenlijk zo belangrijk? Je zou denken: het leven gaat ook wel door zonder die tien minuten praten over ditjes en datjes. Toch zijn juist die snelle bijkletsmomenten voor veel werknemers essentieel. 

Niet alleen omdat je dankzij de laatste roddels nooit om een gespreksonderwerp verlegen zit aan de eettafel ‘s avonds. Nee, vooral omdat op de hoogte blijven van wat er speelt belangrijk is om je als medewerker betrokken te voelen. Het helpt je om te zien wat jouw toegevoegde waarde is en geeft een gevoel van verbondenheid. 

Maar hoe bereik je dat bij thuiswerken, als de gezellige kantoortuin een deel van de week is verruild voor ieders eigen thuiswerkeiland? Voor die uitdaging biedt dit artikel je een oplossing. Vijf zelfs.

Laten we om uit te pluizen hoe dat zit, eerst in de betrokkenheid-betekenis duiken. Wat betekent betrokkenheid op de werkvloer precies? En wat zijn de voordelen van medewerkersbetrokkenheid?

medewerkersbetrokkenheid 3

Wat is medewerkersbetrokkenheid?

Oké, first things first. Wat is de betrokkenheid-betekenis

Betrokken medewerkers zijn mensen die zich persoonlijk verbonden voelen met hun werk en met de organisatie als geheel. Ze werken niet alleen om brood op de plank te krijgen en te doen wat ze moeten doen. Nee, ze halen ook voldoening uit het idee van toegevoegde waarde te zijn voor de doelen van de organisatie. 

Het is niet zonder reden dat steeds meer hr-afdelingen betrokkenheid op de werkvloer (of met een heerlijke jargonterm: ‘employee engagement’) hoog op de agenda hebben staan. Er kleven nogal wat voordelen aan betrokken medewerkers:

  • Ze overzien het grotere geheel en kijken verder dan hun takenpakket. 
  • Ze werken nauwer samen met anderen en hebben een sterker teamgevoel. 
  • Ze hebben een hogere productiviteit
  • Ze werken niet alleen voor het salaris of de dure lease-auto, maar hebben een intrinsieke motivatie om te doen wat ze doen. 
  • Ze hebben meer werkplezier en zoeken minder snel naar een nieuwe uitdaging. 
  • Ze leveren betere prestaties, juist doordat ze het grotere geheel overzien. 

Allemaal fijne pluspunten voor het bedrijf, je leidinggevende en je team. Maar ook voor jouzelf. Je kunt je vast voorstellen dat je met meer plezier werkt als je ziet hoe jouw bijdrage ertoe doet. Je dagelijkse doel gaat dan verder dan een heleboel vinkjes zetten op je takenlijst. In plaats daarvan ben je je bewust van hoe jouw werk een verschil maakt in de organisatie, en krijg je dat ook terug vanuit het bedrijf. 

5 tips voor medewerkersbetrokkenheid vanuit huis 

Je betrokken voelen en een teamgevoel behouden kan lastiger zijn als je niet meer elke dag samen op kantoor zit. Maar wees gerust: onmogelijk is het zeker niet. Steeds meer organisaties omarmen het hybride werken en hebben tóch betrokken medewerkers. Wat kun jij persoonlijk doen om je medewerkersbetrokkenheid goed te houden en, ook bij samenwerken op afstand, nog het gevoel te hebben dat jij betrokken bent? 

1. Kom achter je mailbox vandaan

Als je niet oplet, kan het zomaar zijn dat je bij thuiswerken vooral heel druk bent met de dagelijkse stortvloed aan e-mails bijhouden. Voor je het weet verloopt het meeste contact met collega’s via e-mail. Zo heb je steeds vlot reactie op je vragen, hoef je niet meer in lange vergaderingen te zitten en kun je op het moment dat het jou uitkomt aan je gebruikelijke communicatie met je collega’s zitten. Ideaal, zou je denken. 

Maar nee, e-mail is niet altijd ideaal. 

Het kan efficiënter

Ten eerste is het niet altijd de meest efficiënte manier van communiceren. Een e-mail is handig als je een kort en concreet verzoek hebt. Maar als je een complete briefing wilt doorsturen, zijn er handigere communicatiemiddelen. Het opstellen van een ellenlange e-mail kost jou zeeën van tijd en maakt het voor je collega ook een uitdaging om te ontdekken wat je precies wilt. Grote kans dat hij dan alsnog straks aan de lijn hangt! 

Dus: bewaar briefings en lastige bespreekpunten liever tot een video- of telefoongesprek. Dan kun je meteen onduidelijkheden tackelen. Al helemaal handig: spaar dat soort vragen op een 1-op-1-lijst op en leg ze in één keer aan je collega voor. 

Meer van dat soort slimme timemanagement-tips ontdekken? Lees dan eens het boek ‘Elke Dag Om 15.00 Uur Klaar’

Het kan gezelliger

Nog een reden om minder te mailen is dat je via e-mail vaak de koetjes en kalfjes overslaat. Als je een snelle vraag hebt aan je collega, ga je niet eerst in geuren en kleuren over je bruisende weekend vertellen. Andersom houdt je collega het vast ook kort. Logisch, het is de bedoeling van e-mail om kort en bondig te communiceren

Maar als je een goede relatie wilt behouden met je collega’s, ook wanneer jullie allemaal vanuit je eigen thuiskantoor werken, is het fijn om elkaar eens in de zoveel tijd te updaten. Hoe zou het gaan met de collega die aan zijn pasgeboren baby nogal wat slapeloze nachten heeft overgehouden? En hoe vergaat het de collega die op dit moment van een bouwval een bewoonbaar huis probeert te maken?

Plan ook voor dat bijkletsen een afspraak in. Waar je normaal samen luncht op kantoor, kun je nu een digitale lunchdate plannen. Of drink overdag een kwartiertje online samen koffie. Zo weet je wat er speelt bij je collega’s en kun je – naast de persoonlijke updates – ook op de hoogte blijven van projecten waar iedereen mee bezig is. 

Waar haal je die tijd vandaan?

Leuk hoor, die koffie-afspraken. Maar wat nu als jij het zo druk hebt dat er in je agenda geen gaatje meer over is? Dan is daar vast winst te behalen. Volg Tijdwinst.com en Björn op Instagram en ontvang dagelijks tips om meer te bereiken in minder tijd en dus meer tijd over te houden.

medewerkersbetrokkenheid 3

2. Slik je complimenten en feedback niet in

Betrokkenheid van medewerkers vraagt ook om wederzijds feedback geven. Spreek je complimenten uit, maar vergeet ook zeker niet collega’s negatieve feedback terug te geven als iets voor verbetering vatbaar is. 

Feedback is een krachtige manier om jezelf meer betrokken te voelen (je gaat het gesprek met elkaar aan en blijft ergens niet alleen mee zitten!). En ook voor je teamleden om hun gevoel van betrokkenheid te vergroten (ze voelen zich gewaardeerd en merken dat jij hen wilt helpen groeien). 

Enerzijds is positieve feedback cruciaal. Zo blijkt uit onderzoek dat positieve feedback de intrinsieke motivatie aanwakkert en ervoor zorgt dat collega’s op andere momenten beter met negatieve feedback kunnen dealen. 

Anderzijds kun je negatieve feedback ook beter niet voor je houden. Zo voorkom je bij jezelf frustraties die de samenwerking in de weg zitten en je helpt de ander om te werken aan dingen waar hij zich misschien niet van bewust was.

Vind je feedback geven spannend? Besef: het zit ‘m altijd in de manier waarop je het brengt. Als jij het dicht bij jezelf houdt in plaats van te wijzen naar de ander, maakt dat veel verschil. De feedbackmethode van de 4 G’s of de ik-ik-jij-methode helpt je daarbij.

3. Vraag om projectupdates

Op de hoogte zijn van lopende projecten en de resultaten daarvan, is een belangrijke manier om je medewerkersbetrokkenheid te vergroten. Je wordt dan bevestigd in het idee dat jij hier niet alleen werkt om jouw dagelijkse workload af te leveren, maar dat wat je doet ook echt van waarde is voor het grotere geheel en bijdraagt aan de resultaten. 

In het ideale geval blijf je via CC of via teammeetings op de hoogte van het vervolg. Is dat niet zo? Vraag dan gerust zelf om de stand van zaken. 

Informeer bij een collega hoe het nu met een project verloopt of vraag er bij je leidinggevende naar. Heb jij bijvoorbeeld onlangs een mailing geschreven voor een nieuwe campagne? Vraag of je inzicht mag krijgen in de statistieken. Stel je proactief op en draag ook suggesties aan als je iets ziet wat beter kan. 

medewerkersbetrokkenheid 3

4. Houd een gebruikelijk dagritme aan

Hoe verleidelijk het ook is om extra laat uit bed te komen en ‘s avonds laat nog even je laptop open te klappen, probeer je toch zoveel mogelijk te houden aan de gebruikelijke kantoortijden. We weten het: heel saai. Maar dat helpt wel om zoveel mogelijk in contact te zijn met collega’s. Dat is dan weer goed om je betrokkenheid te vergroten.

Vind je het lastig om ‘s ochtends op te starten? Weet dat jij ook jij een vroege vogel kunt worden. En dat – als dat nog iets te hoog gegrepen is – andere tips ook helpen om jezelf op de vroege ochtend bij elkaar te rapen. Zet bijvoorbeeld je koptelefoon op om minder last te hebben van neuriënde partners en wen jezelf aan om een goede dagplanning te maken. Met handige gewoontes kun jij uitstelgedrag voorkomen en direct productief aan de slag gaan.

5. Blijf met je leidinggevende in gesprek

Voel je je nog betrokken bij het bedrijf en het team? Of heb je het gevoel meer op je eigen eiland te zitten? En zo ja, weet je ook waar het door komt? 

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je agenda uitpuilt en je daardoor nauwelijks nog toekomt aan teammeetings. Misschien zou je juist meer uitdaging willen en kun je jouw talenten niet optimaal benutten. Voel je je niet gewaardeerd? Of zou je het fijn vinden om meer sessies met het team te plannen? 

Als je zoiets merkt, is het belangrijk om daar het gesprek over aan te gaan met je leidinggevende. Onderzoek waar jij bij geholpen zou zijn en doe concrete suggesties om het te verbeteren. Je voorkomt er frustraties, strubbelingen in de samenwerking of een gebrek aan motivatie mee. En je vergroot er jouw medewerkersbetrokkenheid mee en misschien ook wel die van je collega’s. 

Mensen vroegen ook

Over medewerkersbetrokkenheid vergroten is van alles te vinden. Veel teksten zijn geschreven voor leidinggevenden; dit artikel bevat juist tips voor jou als werknemer. Je betrokken voelen bij het team ligt voor een groot deel in jouw handen. Wil je meer weten over betrokkenheid op de werkvloer? We zetten de antwoorden op veelgestelde vragen op een rij.

Wat is betrokkenheid?

De algemene betrokkenheid-betekenis is dat je je verbonden voelt met het grotere geheel. Dat kan zijn met je team, met de organisatie of met de doelen die de organisatie nastreeft. Je weet waar je het voor doet en wat het grotere doel ervan is. En je voelt ook de behoefte om daarover mee te denken en eraan bij te dragen. 

Hoe verhoog je de medewerkersbetrokkenheid?

In dit artikel vind je 5 tips om jouw betrokkenheid te verhogen. De belangrijkste tips? Vraag om updates bij je leidinggevende of collega’s en spreek dingen uit (zowel positieve feedback als negatieve feedback of suggesties). Investeer verder tijd in contact met je collega’s, ook via (video)meetings of telefoongesprekken. 

Hoe zorg je voor betrokkenheid?

Betrokkenheid zit ‘m vooral in weten hoe jij als werknemer bijdraagt aan dat grotere geheel. Je kunt jouw betrokkenheid vergroten door bijvoorbeeld te informeren naar projecten. Heb je een goede suggestie of wil je iets opmerken? Doe dat dan. Ook dat helpt om je betrokkenheid te verhogen. Verder is het slim om het contact met je collega’s en leidinggevende, ook bij thuiswerken, te onderhouden. 

medewerkersbetrokkenheid 3

Leren slimmer samenwerken (ook op afstand)?

Ben jij benieuwd hoe je slimmer kunt (samen)werken, ook vanuit huis? Bij Tijdwinst.com verdiepen we ons dagelijks in dat onderwerp. Vanuit allerlei mogelijke perspectieven. Wat we met die kennis doen? Trainingen organiseren waarmee jij nog meer uit je tijd, werk en gesprekken kunt halen. 

Meld je aan voor een van onze cursussen. Dat kan online of op locatie (ook wij zijn hybride!) of je kunt je leidinggevende vragen om een in-company training te boeken voor jou en je team. 

Op dit moment bieden we deze cursussen aan: