Dat thuiswerken in je pyjama en met een vogelnest op je hoofd geen professioneel gedrag is, snap je wel. Díe tip zullen we je besparen. Maar er is meer van belang om, ook als je vanuit huis werkt, een professionele houding aan te nemen. Waar moet je bijvoorbeeld op letten bij meetings? Hoe bewaak je de werk-privébalans? Onze productiviteitsexpert Björn Deusings deelt zijn onmisbare tips.

Eigenlijk zijn we pas sinds de lockdowns thuiswerken massaal gaan omarmen. Werkgevers die eerder thuiswerken nog onnodig en onhandig vonden, zien er nu toch de voordelen van in. Er waren dan ook nogal wat onterechte vooroordelen over werken vanuit huis:

  • “Gaan werk en privé dan niet door elkaar lopen?”
  • “Zijn collega’s nog wel regelmatig bereikbaar gedurende de dag?”
  • “Lopen medewerkers er niet opeens de kantjes van af?”
  • “Wat als collega’s in een chaotisch rommelhok werken met slecht licht en een belabberde microfoon?”
  • “Kom je als thuiswerker eigenlijk wel professioneel over?”

Tuurlijk, dat zijn stuk voor stuk uitdagingen die thuiswerken met zich meebrengt. Maar eigenlijk is elk van die uitdagingen te tackelen door jezelf een professionele houding aan te leren. Op het werk én thuis. Dan is de kans groot dat jouw baas er wél oké mee is dat jij vanuit huis werkt en al zijn vooroordelen over onprofessioneel zijn overboord gooit. Zeker als je daarbij ook nog zegt dat thuiswerken productiever is (wat écht zo is!).

Vrouw die afgeleid vanuit thuis werktWat zijn professionele eigenschappen?

Als we het hebben over de vraag ‘Wat is professioneel gedrag?’, dan gaat het over veel meer dan alleen wat voor kennis en kunde je in huis hebt. En of je wel of niet netjes je haren kamt en een schone broek aantrekt ‘s ochtends. Het gaat vooral over hoe jij je opstelt op het werk. 

Zo zijn dit punten die als professionele eigenschappen worden gezien:

  • zelfstandig kunnen werken
  • goed zijn in plannen
  • je constructief opstellen in gesprekken
  • goed zijn in samenwerken
  • doorzettingsvermogen tonen
  • goed kunnen luisteren
  • resultaatgericht handelen
  • empathie tonen
  • eerlijk zijn op het werk
  • je flexibel opstellen
  • snel beslissingen kunnen nemen
  • het initiatief nemen en proactief zijn
  • nieuwe dingen willen leren
  • je zelfverzekerd opstellen

Wat is een professionele houding eigenlijk?

Wie een professionele houding heeft, laat gedrag zien dat de werkresultaten, de samenwerking en het contact met collega’s, opdrachtgevers of klanten ten goede komt. 

Je toont bijvoorbeeld initiatief en wacht niet af totdat er vanzelf taken op je bordje komen. Je geeft constructieve feedback aan collega’s als iets je tegenstaat en je bewaakt je tijd én je werk-privébalans goed. 

Een professionele houding betekent dus vooral dat jij zelf de dingen doet die nodig zijn om goed werk te leveren en de samenwerking goed te houden. 

Hoe laat je een professionele houding zien?

Het gaat erom dat jij zelf proactief doet wat nodig is om je werk zo goed mogelijk te kunnen doen én dat je daarbij de samenwerking voor ogen houdt. Je spreekt je bijvoorbeeld op een assertieve manier uit wanneer het gedrag van je collega jou stoort, in plaats van daarover te roddelen. Je zorgt ervoor dat je bereikbaar bent voor collega’s, maar ook je eigen werk gefocust kunt doen. En je laat aan klanten en collega’s zien dat jij je werk serieus neemt door bijvoorbeeld in passende kleding te verschijnen. 

man die vanuit thuis achter zijn laptop werktDé 10 tips voor een professionele houding bij thuiswerken

Is jouw eettafel of thuiskantoor een deel van de week je thuiswerkplek? Of werk je zelfs volledig remote? Dan wil je voorkomen dat werk en privé te veel door elkaar gaan lopen of dat je elke ochtend rechtstreeks vanuit je bed met ongekamde haren voor je computer aanschuift. Op een professionele manier thuiswerken kan gelukkig prima. Het vraagt erom dat je een aantal gewoonten doorvoert (en daarin soms streng bent voor jezelf) om je professioneel te kunnen opstellen

Björn Deusings, directeur van Tijdwinst, is productiviteitsexpert én fervent thuiswerker. Hij deelt op basis van meer dan 20 jaar ervaring zijn beste tips met je voor een professionele houding én professioneel gedrag bij het thuiswerken. 

1. Maak afspraken over wanneer je thuiswerkt

De ene leidinggevende laat je volledig los in waar en wanneer je werkt. Maar veel leidinggevenden vinden het wel prettig als je daar iets over communiceert. Laat het dus van tevoren aan je collega’s weten als jij op een bepaalde dag thuiswerkt. Dan weten ze dat ze bij de vergadering op kantoor niet op jou hoeven te rekenen en kunnen ze regelen dat jij online kunt aanschuiven. 

Je kunt er ook voor kiezen om op vaste dagen thuis te werken. Stem af met je collega’s en leidinggevende wat handig is. Is het bijvoorbeeld belangrijk dat er altijd iemand op kantoor is? Plan dan je thuiswerkdag op een andere dag dan de dag waarop je collega vanuit huis werkt. 

2. Stem je thuiswerkdagen af op je werkzaamheden

Voor bepaalde afspraken is het wel zo handig als je op kantoor bent. Voor andere taken is het dan weer juist prettig om niet in de kantoortuin te zitten, maar zonder overprikkeling thuis aan het werk te gaan. Kijk dus of je je werklocatie kunt afstemmen op de taken die gepland staan. En andersom: stem je taken ook af op je werklocatie. 

Plan taken als een rapport doorlezen, een jaarverslag schrijven of een beleidsnota maken op een thuiswerkdag, zodat je daar ongestoord en gefocust aan kunt werken. 

Wil je juist brainstormen met collega’s of staat er een belangrijke teamvergadering gepland? Kom dan, als het kan, wel naar kantoor. 

Zo houd je rekening met collega’s én haal je het meeste uit je tijd. Dat straalt dan weer professionaliteit uit!

3. Laat werk en privé niet te veel in elkaar overlopen

Het klinkt misschien efficiënt dat je tijdens het thuiswerken even snel een wasje kunt draaien. Het is ook fijn dat je je kinderen daardoor zelf kunt ophalen van de crèche of je schoonmoeder even kunt helpen bij de boodschappen. Maar pas wel op: echt professioneel is het niet als jij werk en privé steeds door elkaar laat lopen. Probeer daarin een scheiding aan te houden. 

Je voorkomt overprikkeling door niet alles tegelijk te doen, kunt zo beter je aandacht bij het werk houden én voorkomt dat je in je privétijd continu met werk bezig bent.

Let bijvoorbeeld hierop:

  • Bewaar huishoudelijke taken tot na het werk. De wasmachine aanzetten onder werktijd klinkt handig. Maar het haalt je uit je focus en kan ook storend zijn als achtergrondgeluid tijdens meetings. Je doet dan bovendien zowel je werk als de privétaken maar half. Niet handig!
  • Laat aan mensen in je omgeving weten dat je om bepaalde tijden aan het werk bent. Geef aan dat je graag met ze afspreekt, maar dat dat niet zomaar kan op dinsdag om 14.00 uur. 
  • Probeer privéafspraken aan het begin of eind van de dag te plannen, zodat het je werkdag niet te erg onderbreekt én zodat je wel een groot gedeelte van de dag beschikbaar bent voor collega’s.
  • Neem waar mogelijk aparte telefoonnummers voor werk en privé. Zo word je in je privétijd niet gestoord voor werk en kun je onder werktijd allerlei lange privégesprekken voorkomen.

4. Wees bereikbaar, maar niet altijd!

De meeste leidinggevenden vinden het belangrijk dat je op een thuiswerkdag niet opeens van de radar bent verdwenen. En dus dat je nog steeds bereikbaar bent voor vragen, overleggen en verzoekjes. Nu is het bij de meeste banen (tenzij je bij de alarmcentrale werkt of callcentermedewerker bent) niet nodig om áltijd bereikbaar te zijn. Dat haalt je uit je focus en geeft ook de indruk dat collega’s jou overal voor kunnen storen. 

Ga liever voor een tussenoplossing. Geef aan je collega’s aan om welke tijden je bereikbaar bent en wanneer je aan bepaalde taken werkt of afspraken hebt. Zo kunnen mensen je bereiken, maar word je niet steeds gestoord. Word je gebeld als je net met iets bezig bent? Geef gerust aan dat je nu niet kunt bellen, maar over X minuten wel. Ook dát is een professionele houding

5. Spreek een 1:1-lijst af met collega’s

Deze tip deelt Björn in zijn boek ‘Elke Dag Om 15.00 Uur Klaar’. Veel collega’s storen elkaar talloze keren op een dag. Dat is niet alleen slecht voor de productiviteit; het past ook niet helemaal bij de betekenis van professionaliteit. Het lijkt dan alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat de ander alles uit zijn handen laat vallen voor deze ene vraag.

De 1:1-lijst helpt jou én je collega’s hiervan af. Het idee is simpel. Je houdt voor iedere collega in een Word-document of Outlook-lijst bij welke vragen of bespreekpunten voor diegene in je oppoppen. In plaats van die vragen of bespreekpunten direct op de ander af te vuren, bewaar je ze totdat je een aardige lijst hebt. Dan leg je in één keer alle punten aan je collega voor.

Dat is fijn gedrag op de werkvloer (niet meer steeds aan elkaars bureau staan!) én thuis (niet overal voor gebeld worden en dus gefocust werken, hoera!). 

een hand met een pen vast bij een laptop6. Zorg voor een goede webcam en microfoon

Je kunt er nog zo’n professionele houding op nahouden, alles valt in het niet als jij op het computerscherm van je collega’s een korrelige waas bent waarin zij jou nauwelijks nog kunnen herkennen. Of als alles wat je zegt onverstaanbaar is, omdat je microfoon zijn beste tijd heeft gehad. 

Zorg er daarom voor dat je in elk geval een goede webcam en microfoon op je laptop hebt zitten voor het videobellen. En hebben de ingebouwde webcam en microfoon van je laptop hun beste tijd gehad? Kies dan voor externe oortjes én een externe webcam.

7. Bereid je goed voor op online meetings

Dat betekent niet alleen dat je je van tevoren inleest in de doorgestuurde documenten en waar nodig vragen voorbereidt. Het betekent ook onder meer het volgende:

  • Ruim de plek achter je, die te zien is op je videoscherm, op. Al schuif je alleen de spullen aan de kant, als het op je scherm maar netjes oogt. 
  • Geef aan je huisgenoten aan dat je in een meeting zit en even niet bereikbaar bent. Dat scheelt gênante momenten wanneer je partner door de meeting heen tettert of er een spelend kind voorbij komt rennen. 
  • Test je microfoon en apparatuur van tevoren. Zo voorkom je dat jij straks die collega bent die steeds moet vragen “Horen jullie mij nu? En nu?”. 
  • Trek nette kleding aan. Draag kleding die je normaal ook naar kantoor zou dragen. In elk geval moet de bovenkant verzorgd zijn. Maar ga bij voorkeur voor een volledige outfit die past. Dat doet namelijk ook wat met je zelfvertrouwen en productiviteit.
  • Open de benodigde documenten alvast op je scherm, zodat je ze er snel bij kunt pakken tijdens de meeting.
  • Log op tijd in voor de meeting. Kom liever twee minuten te vroeg. Dan kom je niet in de problemen als Zoom of Teams plotseling moet updaten.

8. Update je leidinggevende en collega’s over het werk

Wat professionaliteit ook is, is dat je collega’s en leidinggevende op de hoogte zijn van waar je mee bezig bent. En andersom dat jij weet waar je collega’s mee bezig zijn. Bij het thuiswerken mis je de koffiezetapparaatgesprekken of de updates in de loopgangen tussendoor. Dat kun je compenseren door soms een meeting in te schieten met een collega of met je leidinggevende waarin je elkaar bijpraat over een lopend project. Zo versterk je het teamgevoel

Spelen er dingen in een project? Laat het dan ook altijd proactief én op tijd weten aan je leidinggevende en andere betrokkenen. Dan kunnen jullie er actie op ondernemen. 

9. Kies voor elke boodschap het juiste communicatiemiddel

E-mail is bijvoorbeeld een heel handig communicatiemiddel, maar leent zich niet voor elke boodschap even goed. Ga daarom per boodschap na welk communicatiemiddel daar het beste bij past. Dit gebruiken wij als vuistregels:

  • Gebruik e-mail wanneer een verzoek of vraag geen haast heeft en geen uitgebreide uitleg vereist. Gebruik onze tips om efficiënt te mailen.
  • Plan een online meeting of een afspraak op kantoor als je een brainstorm wilt plannen, uitgebreid wilt overleggen of een verzoek hebt dat toelichting nodig heeft.
  • Bel iemand op als iets spoed heeft, bijvoorbeeld als je snel antwoord nodig hebt op een vraag.

Maak verder afspraken over hoe jullie omgaan met spoedjes. Welk middel gebruiken jullie in om verzoeken of vragen te delen die spoed hebben? Bel je daarvoor? Gebruik je sms? Of is de chat het handigst?

10. Geef feedback constructief (en face to face)

Stoor je je aan bepaald gedrag van een collega? Speelt er iets vervelends? Dan is het professioneel als je daar iets van zegt. Nog professioneler is het als je dat op een constructieve manier doet. Dus zonder wijzende vingertjes of stemverheffingen. Maar met een boodschap die je brengt vanuit “ik”-perspectief en waarbij je een suggestie doet voor ander gewenst gedrag. Ga daarover in gesprek en toon je bereid om mee te denken.

Nog een belangrijke tip: geef negatieve feedback niet via e-mail of WhatsApp. Probeer er een meeting voor in te plannen. Het liefst deel je deze feedback face-to-face en altijd één op één. Lukt dat niet? Plan dan een videomeeting in. Het fijne daaraan is dat je collega je non-verbale communicatie kan zien en jij andersom zijn of haar non-verbale reactie kunt opmerken. Zo kun je er beter op inspelen als de feedback je collega zichtbaar raakt.

Lachende vrouw die achter een laptop zit met een kopje vastMensen vroegen ook

Wanneer heb je een professionele houding?

Je hebt een professionele houding als je zelf de stappen zet die nodig zijn om je werk zo goed mogelijk gedaan te krijgen én om de samenwerking met je collega’s en het contact met klanten goed te houden. Dat is bij elke baan en in elke context belangrijk. 

Wat is professioneel gedrag?

Wat een professionele beroepshouding is, verschilt per beroep. Het is in elk geval belangrijk dat je je op zo’n manier opstelt dat je je werk zo goed mogelijk kunt doen én het voor je collega’s mogelijk maakt om zo goed mogelijk te werken. Je wilt ervoor zorgen dat klanten positief naar jou en het bedrijf kijken én dat je de samenwerking met collega’s goed houdt. Dát is professioneel gedrag.

Wat is een professionele houding in de zorg?

Onder een professionele houding in de zorg vallen andere dingen dan bij andere beroepen. Zo zijn empathie en goed luisteren bij banen in de zorg extra belangrijk. Verder is het essentieel dat je kalm en rustig blijft, ook als een cliënt boos wordt of gefrustreerd is. Heb je daar moeite mee? Maak dan een leerdoel van een professionele houding ontwikkelen en vraag je leidinggevende of een goede collega om je te begeleiden.

Wat houdt een professionele presentatie in?

Een professionele presentatie vraagt natuurlijk om een verzorgde uitstraling, passende kleding en een goede voorbereiding voor een meeting. Verder is het belangrijk dat je non-verbale communicatie past bij wat je zegt. Probeer bijvoorbeeld zelfverzekerdheid uit te stralen en neem een open houding aan, wat betekent dat je bijvoorbeeld niet je armen over elkaar heen slaat. Dat laatste is een voorbeeld van een agressieve en zéker niet professionele attitude.

Leer professioneler én slimmer thuiswerken met de training thuiswerken

Thuiswerken kun je leren. Net als een professionele houding aannemen bij het thuiswerken en zo de samenwerking goed houden, op de hoogte zijn van wat er speelt én je tijd bewaken. Wij leren je precies hoe je ook bij het thuiswerken efficiënt (samen)werkt en een professionele houding hebt.

Volg onze 1-daagse training thuiswerken om te leren hoe jij alles uit het thuiswerken haalt en je werk-privébalans goed houdt. De cursus is volledig online, dus je kunt hem – je raadt het al – gewoon tijdens het thuiswerken volgen.

Wie zijn wij? | Training Thuiswerken

Slimmer (samen)werken, ook op afstand, is waar we bij Tijdwinst al meer dan twintig jaar in gespecialiseerd zijn. We verzorgen trainingen door het hele land én online waarmee we professionals leren om onder meer beter te worden in timemanagement, krachtige gespreksvoering en thuiswerken. Op die manier kun je meer halen uit je werk, uit jezelf en uit de samenwerking met collega’s.

Bekijk onze websites voor meer handige artikelen en voor ons trainingsaanbod. Of meld je direct aan voor één van onze trainingen. Zien we je binnenkort?